luni, 22 februarie 2016

Cum cumperi o masina in Germania



Daca te-ai decis sa iti achizitionezi o masina din Germania fie de la proprietar direct fie de la un dealer auto trebuie sa fii foarte atent la contractul de vanzare cumparare. Daca nu stapanesti bine limba germana ia cu tine un translator sau un cunoscator de limba germana. Daca o vei achizitiona de la un dealer atunci trebuie sa stii ca acesta este obligat sa iti ofere garantie pentru autoturismul vandut Gewährleistung.

Atunci cand achizitionati un autoturism prima data verificati data urmatoarei inspectii generale si a catalizatorului ( HU, UA). Verificati de asemenea cu mare grija documentele masinii dar si seria de sasiu, numerele de inmatriculare, placheta TÜV, stampila HU, etc). Eventualele majori ale masinii vor fi notate in briful - Zulassungbescheinigung Teil II (Kraftfahrzeugbrief). Test-drive-ul sau Probefahrt va trebui facut pe o portiune intinsa de strada, linistita pentru a auzi eventualele zgomote insa si pe o portiune de autostrada pentru a verifica reactia masinii la viteza mare si zgomotele produse.

Pentru cumparare, vanzatorul are nevoie de urmatoarele documente:
·         Kaufvertrag  - Contractul de vanzare-cumparare;
·         Personalausweis/Reisepass - Document de identitate;
·         Verkaufsvollmacht - Procura, daca e cazul;
·         Zulassungsbescheinigung Teil I – Fahrzeugschein  - Talonul masinii;
·         Zulassungsbescheinigung Teil II – Fahrzeugbrief  - Briful-cartea de identitate a masinii;
·    Tüv Bescheinigung  - Certificarea inspectiei HU. HU este verificarea completa a autoturismului, care se poate face atat la Tüv cat si la DEKRA;
·         Certificarea inspectiei AU;
·         Reparaturrechnungen  - Facturile intretinerii si reparatiilor, daca este cazul;
·         Manualul Service daca exista, si manual de utilizare al autoturismului;
·         Daca masina a avut accident: fotografii si documentatie;
·         Cheile sau cartela masinii;
·         Daca este cazul: autorizatia pentru accesorii si atasamente( ABE), certificatul de omologare.

Mai jos ai cateva traduceri ale unor termeni  tehnici ai masinilor:
·         Stoffbezügen: stofa scaunelor 
·         Getönte Scheiben: geamuri fumurii
·         Außenspiegel: oglinzi exterioare
·         Außenspiegel elektrisch: oglinda ext. electrica
·         Nebelschlußleuchte - lumina de ceata spate
·         Bremsleuchte - al 3 stop 
·         Zentralverriegelung - inchidere centralizata
·         Wegfahrsperre: siguranta antifurt la cheie (cheie cu cip)
·         Servolenkung - servodirectie
·         Elektr. Fensterheber vorn - geamuri electrice fata.
·         Lautsprecher (Anzahl): boxe
·         Höhenverstellbar Fahrersitz - scanul soferului ajustabil pe verticala
·         Lenkrad höhenverstellbar - volan ajustabil pe verticala
·         Außentemperaturanzeige -termometru pt. temperatura de afara.

Link-uri ptr cautare masinilor:


Transportul in comun in Berlin



Germania, cu transportul in comun ocupa printre primele locuri in tarile europene. In retelele de transport in Germania vei intalni o gama variata de servicii: trenuri regionale, 2 tipuri de metrou (U-Bahn si S-Bahn), autobuze, tramvaie si nu in ultimul rand feriboturi pe raurile din orase. In Berlin vei intalni toate aceste mijloace de transport, aceasta intreaga retea de transport este administrata de Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB). O data achizitionat un bilet sau un abonament pentru un anumit interval de timp vei primi si harta Berlinului, cu traseele mijloacelor de transport precum si statiile acestora. Biletele achizitionate sunt valabile pe toate mijloacele de transport. Exista si posbilitatea unui abonament de o zi ce se composteaza doar la urcare. Doar in autobuze urcarea se face prin fara pentru a arata soferului biletul valabil. Preturile biletelor variaza in functie de zone (A sau B) si variaza intre 1.2 sau 6 euro in functie de tipul de bilet ales ( pe dstanta scurta, in limita a 2 ore sau numar nelimitat de calatorii pentru o zi )

Asa cum spuneam in Berlin veti intalni 2 tipuri de metrou:
U-bahn – metroul subteran ce poseda 10 linii, are o lungime totala de 150 km.Acesta circula incepand cu ora 4:30 pana la 1 AM de luni pana joi iar vineri si sambata circula pe toata perioada noptii. In statii vor fi afisate intervalele orare la care circula metroul si timpul de asteptare pana la noul tren. In general statiile sunt dispuse pe 2-3 nivele, accesul facandu-se fie pe scari fixe sau rulante fie cu liftul. In metrou statiile ce urmeaza vor fi anuntate la microfon in germana.
S-bahn – este metroul de suprafata ce face legatura intre centrul orasului si suburbii. Lungimea totala a traseului acestui metrou este de 330 de km. Si in acest metrou sunt anuntate statiile iar pe bilet vor fi indicate linia de plecare si ora.

Pe partea de trenuri din Berlin amintim: Regionalbahn (RB), Regionalexpress (RE), linia circulara Ringbahn, Stadtbahn.

Cand vine vorba de autobuze Berlinul detine 150 de linii de autobuz ce tranziteaza prin 2600 de statii si strabat 1700 de km. O parte din autobuzele Berlinului vor fi etajate, numai bune pentru turisti. Autobuzele notate cu indicativul M urmat de un numar va fac legatura cu principalele statii de metrou. In Berlin autobuzele vor circula 20 ore/zi la un interval de 10 minute.

In ceea ce priveste tramvaiele, acestea trebuie sa stiti ca circula doar in fostul Berlin de Est pe 22 de linii.


Feriboturile din Berlin circula pe raurile Spree, Havel, pe canale si lacuri si sunt dispuse pe 6 linii.

Gunoiul in Germania



     Daca ati ajuns in Germania trebuie sa stiti ca populatia germana este foarta stricta in ceea ce priveste selectarea gunoiului. Daca nu veti respecta regulile in ceea ce priveste sortarea gunoiului trebuie sa stiti ca veti cunoaste santiuni dure. Cele mai ridicate rate de reciclare le are Germania. Sortarea deseurilor difera de la o regiune la alta asa ca indicat ar fi sa va informati la administratia municipalitatii privind acest aspect. Daca nu respectati aceste reguli exista posibilitatea sa existe plangeri urmate de cele mai multe ori de sanctiuni.
          
  Uite cum se sorteaza deseurile:
Hartia veche in tomberonul/pubela mare albastra: aici poti arunca hartia, cartoanele, ziarele, cataloagele, cartile si revistele.
Sticla in containerul de sticla: Sticla trebuie sa fie sortata in functiede culoare. Se deosebesc sticla alba, verde si maro. Capacele sticlelor vor trebui scoase in prealabil si aruncate in tomberonul galben. Sticle returnabile vor trebui returnate, acestea nu merg la containerul de sticla.
Ambalajele sunt in containerul de culoare galbena sau in sac galben: se arunca in lada de gunoi galbena ambalajul din plastic (sticle de plastic, folii de plastic, diverse materiale plastice, etc ), materialele compozite (ambalaje Tetra Pak de cafea, cutii de lapte, etc) , din metal (cutii de conserve, folii de aluminiu, etc ) si capace de sticle si capacele de borcane de sticla.
Substantele nocive se colecteaza separat: Poluantii trebuie sa fie predati/depusi separat, deoarece acestia pot dauna mediului inconjurator daca sunt manevrati/sortati in mod necorespunzator. In aceasta categorie includem: bateriile, bateriile reincarcabile, lampile de economisire a energiei, medicamente, vopsele, pesticide. Aceste materiale pot fi depuse fie in magazinul de unde au fost cumparate fie la centrul de reciclare(“Wertstoffhof”).
Gunoi bio in tomberon bio în tomberonul pentru deseuri biodegradabile(care poate fi maro sau verde in funcție de regiune) se aruncă resturi de la fructe sau legume, coji de fructe, resturi de cafea sau plicuri de ceai, gunoi de gradină sau servetele/prosoape de bucatarie din hartie.

Toate celelalte merg la containerul pentru deseuri reziduale: in functie de regiune,  acesta poate fi un recipient/container negru sau gri. Aici se aduna/arunca toate deseurile care nu intra in alte containerele: resturi de cauciuc, cenusa, mucuri de tigara, articole din piele, articole de igiena, scutece, etc.

Abrevieri de urmarit cand inchiriezi o locuinta in Germania



       Pentru inchirierile de locuinte vei gasi informatii pe multe portaluri imobiliare numite si burse sau schimburi de locuinte dar si in ziarele locale. Uite cateva site-uri care iti vor fi de folos:
·         www.wohnung-jetzt.de/
·         www.meinestadt.de
·         www.my-next-home.de
·         www.immobilienscout24.de
·         http://www.wg-gesucht.de/

Va venim in ajutor cu cateva abrevieri pe care le veti regasi de obicei in anunturile de imobiliare:
ZH= Zentralheizung  - incalzire centrala
NK= Nebenkosten - costurile suplimentare – utilitatile (apa, incalzire, serviciile de salubrizare, iluminatul si curatenia spatiilor comune, etc )
MM= Monatsmiete - chirie lunara
KM= Kaltmiete - chirie la rece, ce include doar utilizarea spatiului, fiind o parte fixa, adica fara costuri de intretinere
WM= Warmmiete - chirie la cald, ce include costurile suplimentare ( utilitatile)
Außenstellplatz - loc de parcare in fata locuintei
HZ = Heizung in unele cazuri incalzirea se plateste separat
EBK = Einbaukuche - bucatarie mobilata
WG = Wohngemeinschaft  - con-locuire sau sub-inchiriere


Spre exemplu, un anunt de forma: 4-Zi-Konfortw.gr.Ku., Bad m.Du, 2 Balk, Wfl.76 Qm, 800 E+NK, inseamna, de fapt, un apartament de 4 camere confortabil cu bucatarie mare, baie cu dus, 2 balcoane, suprafata locuibila de 76 de metri patrati si chirie de 800 euro pe luna + cheltuieli suplimentare.

Inchirierea unei locuinte in Germania



Datorita faptului ca in Germania sunt mai multi chiriasi decat proprietari veti observa ca acestia sunt putin scceptici atunci cand vine vorba de inchiriat. Daca ati gasit o locuinta veti semna implicit un contract de inchiriere, contract ce corespunde prevederilor legale de protectie a chiriasilor, contract ce angajeaza atat persoana care inchiriaza cat si chiriasul.In general persoanele care inchiriaza utilizeaza un contract model ce este editata de asociatiile persoanelor care inchiriaza, insa si acesta trebuie sa corespunda prevederilor legale de protectie a chiriasilor.

Fiind un document important ce reglementeaza multe detalii ale conditiilor de inchiriere, va sugeram sa cititi cu atentie inainte de a-l semna. In Germania chiria este formata din: – Mitte ce  ramane neschimbata in mod normal pe toata perioada desfasurarii contractului de inchiriere si intretinerea – Nebenkosten (utilitati - caldura, lumina, curatenia scarilor, apa, colectarea gunoiului) ce variaza de la o luna la alta. Energia electrica o veti plati separat, urmand sa va abonati la un furnizor de energie electrica.

Fiti foarte siguri ca veti afla toate detaliile inainte sa semnati contractul de inchiriere, privind:
·    -  mărimea chiriei
· - mărimea costurilor suplimentare (în special cheltuieli pentru încălzire; puteţi solicita prezentarea certificatului energetic)
·    -   mărimea cauţiunii
·   -  un posibil comision al agentului imobiliar
· -  posibilă chirie eşalonată (o chirie care creşte regulat automat)
· -  durata contractului de închiriere (limitat sau nelimitat)
· -  obligaţii de renovare.

Va sugeram sa insistati ca toate intelegerile pe care le faceti cu cel care inchiriaza sa fie consemnate in scris in contractul de inchiriere, deoarece acordurile orale duc ulterior foarte des la litigii.

Pe langa contractul de inchiriere in Germania se semneaza si un proces-verbal de receptie in care confirmati starea locuintei in momentul in care ati inchiriat. Fiti deci foarte atenti ce semnati in acest proces verbal pentru a nu fi ulterior raspunzatori pentru pagube ce nu au fost mentionate in procesul verbal. Se plateste de asemenea si o garantie, in general aceasta poate fi de maxim 3 ori valoarea chiriei,  care in situatia in care ati ati lasat locuinta intr-o stare nesatisfacatoare sau nu ati platit chiria in totalitate aceasta garantie va fi retinuta. Mai multe informatii puteti casi pe Uniunea germană a chiriaşilor: www.mieterbund.de .

Urmatorul pas dupa semnarea contractului este inregistrarea locuinte la primarie, la biroul Einwohnermeldeamt. Acest pas cade in sarcina chiriasului iar pentru asta veti avea nevoie de urmatoarele documente: actul de identitate (carte de identitate ori paşaportul); formularul primit de la instituţia cu pricina (Meldeformular des Einwohnermeldeamts); actele de identitate ale copiilor, dacă este cazul, precum şi contractele de închiriere a locuinţei. În cazul în care stabilirea în Germania se produce prin căsătorie, este necesar şi certificatul de căsătorie.


Pentru integrarea dumneavoastra in colectivitatea germana un plus il detine inregistrarea contractului de catre proprietar la primarie. In urma inregistrarii veti primi un document: Meldebestätigung  ce atesta domiciliul dumneavoastra. Acest document va va fi util in foarte multe situatii, spre exemplu la inscrierea copiilor la scoala, gradinita.

Asigurarea medicala obligatorie in Germania



De anul trecut si in Romania a aparut cardul european de sanatate, insa trebuie sa stiti ca daca mergeti in Germania pentru o perioada mai lunga de timp acest card prevede doar ajutorul medical de urgenta, acesta nu va acoperi ingrijirile medicale de durata sau tratamentul bolilor cronice. Asa ca..daca ai ajuns in Germania si ai de gand sa locuiesti acolo pentru o perioada mai mare de timp iti sugeram sa cauti sa iti faci cati mai repede o asigurare medicala. Te poti inscrie la ”Burgeramt” unde sa urmezi procedura ”Anmeldung bei der Meldebehörde” (înregistrarea domiciliului și stabilirea reședinței ) in cel mult 14 zile de cand ai ajuns pe teritoriul tarii sau ai incheiat contractul de inchiriere a unei locuinte. O data urmata procedura”Anmeldebestätigung-ului” in maxim 3 luni va trebui sa inchei o asigurare medicala obligatorie.
Conform legii, toti cetatenii ce ajung in Germania au obligatia de a plati o asigurare de sanatate, astfel, li se ofera doua alternative pentru asigurare: asigurarea in sistemul public sau asigurare in sistemul privat. Ca si asigurari bineinteles ca cea din sistemul public este mai ieftina decat cea din sistemul privat, bineinteles si calitatea serviciilor difera intre cele doua tipuri de asigurari. Asigurarea de medicala privata sau private Krankenversicherung este foarta diferita de cea de stat – “gesetzliche Krankenversicherung”. Un aspect foarte important este acela ca la asigurarea medicala privata aceasta nu se calculeaza pe baza venitului persoanei ci pe baza factorilor urmatori: varsta, sexul, starea de sanatate si serviciile medicale acoperite de tarif.

             Pentru a intra in sistemul public un cetatean roman va trebui sa plateasca contributii la cel putin una din cele 3 categorii de asigurari: de sanatate, de accidente si cele de ingrijire pe termen lung. Pentru o asigurare se plateste in general 10% din veniturile nete la care se adauga 8% platite de catre angajator.
Astfel, contribuţiile care se platesc în Germania la sistemul de sanatate sunt:
1.Krankenversicherung- asigurarea de sănătate – (aproximativ 15,5 % din  salariul brut) – se plăteşte 7,3 % de către angajator şi 8,2 % de către angajat, suma lunară maximă de plată pentru 2014 fiind limitată la plafonul de 627 de euro;
2.Pflegeversicherung- asigurarea de îngrijire – (1,7% din salariul brut) – se plăteşte de către angajat. suma lunară maximă de plată pentru 2014 fiind limitată la 83 de euro. Dacă angajatul are cel puţin 24 de ani şi nu are copil – suma lunară de plată este de 1,95 %  din salariul brut.
3. În plus, angajatorul mai trebuie să plătească în favoarea angajatului său: asigurare privată în caz de boală   (în caz de neplată este total răspunzător pentru riscul financiar în caz de boală a angajatului) şiasigurarea legală în caz de accident sau boală profesională.

La toate casele publice de asigurari de sanatate, procentul de contributie al asiguratului este acelasi, prin aceasta masura incercindu-se interzicerea migratiei asiguratului de la o casa de sanatate la alta. Desigur ca orice asigurat isi poate schimba casa de sanatate, dar acum schimbarea  se va face numai dupa ce asiguratul va analiza detaliat avantajele si bonusurile oferite de fiecare casa de sanatate in parte.
            Dintre casele nationale de sanatate (Gesetzliche Krankenversicherung) amintim:
·         AOK este una dintre cele mai mari case de asigurări de sănătate din Germania
·         BKK vor Ort - oferă asigurări de familie gratuite în condiţiile in care nu aveti alta asigurare, venitul soţiei sau al soţului este sub €385 sau €450 pe lună si nu sunt liberi profesionisti in familie
·         TK
·         DAK

·         BEK

Cum pot dobandi cetatenia germana



Cetatenia germana se dobandeste la nastere, prin adoptie sau se acorda le cerere. Daca se solicita dobandirea cetateniei germane la cerere, persoana solicitanta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
·  In primul rand trebuie sa ai un “Aufenthaltserlaubnis” sau “Aufenthaltsberechtigung”, adica un permis de sedere valabil ce sa iti dovedeasca resedinta in Germania pentru cel putin 8 ani. In situatia in care persoana care solicita cetatenie este casatorit cu un cetatean german si convietuieste cu acesta atunci perioada de sedere se reduce la 3 ani de la data casatoriei.
·  Are 18 ani impliniti
·  O dovada ca te poti intretine singur ( exceptie fac persoanele sub 23 de ani )
·  cunoştinţe de limba germană de nivel B1 (cu testul B1 promovat
·  cunoştinţe generale (elementare) despre Germania – din domeniile istorie, juridic, social (ce vor fi verificate în scris prin Einbuergerungstest).
·  Cunoaste prevederile Constitutiei Germaniei
·  Nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune ce il face nedemn de a fi cetatean german
·  Nu a solicitat niciodata ajutor social sau Arbeitslosengeld II
·  Declara ca nu a intreprins si nu a sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept sau a sigurantei nationale, dovedind prin actiuni, atitudine si comportament, loialitate fata de statul german.
Pentru nivelul de baza B1 necesar pentru obtinerea testului de germana B1 puteti urma un curs ce dureaza intre 6 si 9 luni. O parte din costurile cursului de integrare Integrasionskurs se achita de catre stat urmand ca cel ce urmeaza cursul sa achite doar 1 euro pe luna. Dupa ce au fost finalizate aceste cursuri se mai adauga la testul de limba germana si un curs de 45 de ore, curs in cadrul caruia veti afla notiuni generale despre Germania. La sfarsitul finalizarii celor 2 cursuri veti sustine un test Einbuergerungstest. Intrebarile nu vor fi foarte greoaie, vor fi informatii de tipul cand a avut loc cel de-al doilea razboi mondial sau care au fost cancelarii tarii.

Institutia care se ocupa cu obtinerea cetateniei germaniei este Einwohner- Zentralamt iar solicitantul trebuie sa achite suma de 225 euro.

Punctualitatea la germani



“Punctualitatea e politeţea regilor” -  Ludovic al XVIII-lea
Punctualitatea înseamnă a avea respect nu numai față de ceilalți, ci și față de noi înșine; cel care întârzie mereu, dă dovadă de lipsă de considerație față de persoana care îl așteaptă.
În Germania, ca și în țările din nordul Europei, se respectă orarele cu mare scrupulozitate, aproape cu pedanterie. O buna ilustrare a punctualitati germane este oferita de transportul feroviar. O gluma clasica spune ca iti poti seta ceasul in functie de orele de sosire si de plecare ale unui tren din Germania.
În Olanda, se merge la întâlnire chiar cu puțin înainte de ora programată; aceeași regulă se respectă și pentru invitațiile la cină. Astfel, stăpâna casei trebuie să aibă grijă ca totul să fie gata cu cel puțin o jumătate de oră înainte de sosirea oaspeților.
Uite cateva sfaturi de urmat pentru a fi cat mai apreciat deja de nemti.
·  Anunta telefonic orice intarziere, oricat de mica, precizand cand puteti ajunge
·  Nemtii considera intarziere chiar si 3-5 minute insa asta nu inseamna ca sunt absurzi daca se intampla o data sau de 2 ori. Trebuie sa stii ca orice intarziere va contura o impresie proasta despre tine in ochii nemtilor.
·  Nici sa ajungi prea devreme nu este indicat si foarte placut pentru nemti de aceea incearca pe cat se poate sa ajungi la ora stabilita.
·  Evident, dacă participaţi la întâlniri ofciale, la întâlniri de afaceri sau sunteţi programat la medic, ora stabilită este cea la care începe şedinţa. Aşa că rezervaţi-vă 2-3 minute pentru a vorbi cu secretara, a înmâna cardul de asigurare sau a vă scoate haina, după caz.
·  Pentru a ajunge de fiecare data la ora fixata nemtii isi calculeaza din timp cat fac pe drum.

· Dat fiind faptul ca sunt recunoscuti pentru punctualitatea lor veti putea observa ca si mijloacele de transport isi respecta cu strictete traseul si orarul. Pe site-urile web ale operatorilor de transport (în Hamburg www.hvv.de) puteţi urmări exact ruta şi cât durează să ajungeţi în punctul fixat. Când căutaţi pe site, puteţi completa chiar de la început ora la care doriţi să fiţi la adresa solicitată, după care vă apar variantele de transport.