luni, 22 februarie 2016

Gunoiul in Germania



     Daca ati ajuns in Germania trebuie sa stiti ca populatia germana este foarta stricta in ceea ce priveste selectarea gunoiului. Daca nu veti respecta regulile in ceea ce priveste sortarea gunoiului trebuie sa stiti ca veti cunoaste santiuni dure. Cele mai ridicate rate de reciclare le are Germania. Sortarea deseurilor difera de la o regiune la alta asa ca indicat ar fi sa va informati la administratia municipalitatii privind acest aspect. Daca nu respectati aceste reguli exista posibilitatea sa existe plangeri urmate de cele mai multe ori de sanctiuni.
          
  Uite cum se sorteaza deseurile:
Hartia veche in tomberonul/pubela mare albastra: aici poti arunca hartia, cartoanele, ziarele, cataloagele, cartile si revistele.
Sticla in containerul de sticla: Sticla trebuie sa fie sortata in functiede culoare. Se deosebesc sticla alba, verde si maro. Capacele sticlelor vor trebui scoase in prealabil si aruncate in tomberonul galben. Sticle returnabile vor trebui returnate, acestea nu merg la containerul de sticla.
Ambalajele sunt in containerul de culoare galbena sau in sac galben: se arunca in lada de gunoi galbena ambalajul din plastic (sticle de plastic, folii de plastic, diverse materiale plastice, etc ), materialele compozite (ambalaje Tetra Pak de cafea, cutii de lapte, etc) , din metal (cutii de conserve, folii de aluminiu, etc ) si capace de sticle si capacele de borcane de sticla.
Substantele nocive se colecteaza separat: Poluantii trebuie sa fie predati/depusi separat, deoarece acestia pot dauna mediului inconjurator daca sunt manevrati/sortati in mod necorespunzator. In aceasta categorie includem: bateriile, bateriile reincarcabile, lampile de economisire a energiei, medicamente, vopsele, pesticide. Aceste materiale pot fi depuse fie in magazinul de unde au fost cumparate fie la centrul de reciclare(“Wertstoffhof”).
Gunoi bio in tomberon bio în tomberonul pentru deseuri biodegradabile(care poate fi maro sau verde in funcție de regiune) se aruncă resturi de la fructe sau legume, coji de fructe, resturi de cafea sau plicuri de ceai, gunoi de gradină sau servetele/prosoape de bucatarie din hartie.

Toate celelalte merg la containerul pentru deseuri reziduale: in functie de regiune,  acesta poate fi un recipient/container negru sau gri. Aici se aduna/arunca toate deseurile care nu intra in alte containerele: resturi de cauciuc, cenusa, mucuri de tigara, articole din piele, articole de igiena, scutece, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu