luni, 22 februarie 2016

Punctualitatea la germani



“Punctualitatea e politeţea regilor” -  Ludovic al XVIII-lea
Punctualitatea înseamnă a avea respect nu numai față de ceilalți, ci și față de noi înșine; cel care întârzie mereu, dă dovadă de lipsă de considerație față de persoana care îl așteaptă.
În Germania, ca și în țările din nordul Europei, se respectă orarele cu mare scrupulozitate, aproape cu pedanterie. O buna ilustrare a punctualitati germane este oferita de transportul feroviar. O gluma clasica spune ca iti poti seta ceasul in functie de orele de sosire si de plecare ale unui tren din Germania.
În Olanda, se merge la întâlnire chiar cu puțin înainte de ora programată; aceeași regulă se respectă și pentru invitațiile la cină. Astfel, stăpâna casei trebuie să aibă grijă ca totul să fie gata cu cel puțin o jumătate de oră înainte de sosirea oaspeților.
Uite cateva sfaturi de urmat pentru a fi cat mai apreciat deja de nemti.
·  Anunta telefonic orice intarziere, oricat de mica, precizand cand puteti ajunge
·  Nemtii considera intarziere chiar si 3-5 minute insa asta nu inseamna ca sunt absurzi daca se intampla o data sau de 2 ori. Trebuie sa stii ca orice intarziere va contura o impresie proasta despre tine in ochii nemtilor.
·  Nici sa ajungi prea devreme nu este indicat si foarte placut pentru nemti de aceea incearca pe cat se poate sa ajungi la ora stabilita.
·  Evident, dacă participaţi la întâlniri ofciale, la întâlniri de afaceri sau sunteţi programat la medic, ora stabilită este cea la care începe şedinţa. Aşa că rezervaţi-vă 2-3 minute pentru a vorbi cu secretara, a înmâna cardul de asigurare sau a vă scoate haina, după caz.
·  Pentru a ajunge de fiecare data la ora fixata nemtii isi calculeaza din timp cat fac pe drum.

· Dat fiind faptul ca sunt recunoscuti pentru punctualitatea lor veti putea observa ca si mijloacele de transport isi respecta cu strictete traseul si orarul. Pe site-urile web ale operatorilor de transport (în Hamburg www.hvv.de) puteţi urmări exact ruta şi cât durează să ajungeţi în punctul fixat. Când căutaţi pe site, puteţi completa chiar de la început ora la care doriţi să fiţi la adresa solicitată, după care vă apar variantele de transport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu