luni, 22 februarie 2016

Asigurarea medicala obligatorie in Germania



De anul trecut si in Romania a aparut cardul european de sanatate, insa trebuie sa stiti ca daca mergeti in Germania pentru o perioada mai lunga de timp acest card prevede doar ajutorul medical de urgenta, acesta nu va acoperi ingrijirile medicale de durata sau tratamentul bolilor cronice. Asa ca..daca ai ajuns in Germania si ai de gand sa locuiesti acolo pentru o perioada mai mare de timp iti sugeram sa cauti sa iti faci cati mai repede o asigurare medicala. Te poti inscrie la ”Burgeramt” unde sa urmezi procedura ”Anmeldung bei der Meldebehörde” (înregistrarea domiciliului și stabilirea reședinței ) in cel mult 14 zile de cand ai ajuns pe teritoriul tarii sau ai incheiat contractul de inchiriere a unei locuinte. O data urmata procedura”Anmeldebestätigung-ului” in maxim 3 luni va trebui sa inchei o asigurare medicala obligatorie.
Conform legii, toti cetatenii ce ajung in Germania au obligatia de a plati o asigurare de sanatate, astfel, li se ofera doua alternative pentru asigurare: asigurarea in sistemul public sau asigurare in sistemul privat. Ca si asigurari bineinteles ca cea din sistemul public este mai ieftina decat cea din sistemul privat, bineinteles si calitatea serviciilor difera intre cele doua tipuri de asigurari. Asigurarea de medicala privata sau private Krankenversicherung este foarta diferita de cea de stat – “gesetzliche Krankenversicherung”. Un aspect foarte important este acela ca la asigurarea medicala privata aceasta nu se calculeaza pe baza venitului persoanei ci pe baza factorilor urmatori: varsta, sexul, starea de sanatate si serviciile medicale acoperite de tarif.

             Pentru a intra in sistemul public un cetatean roman va trebui sa plateasca contributii la cel putin una din cele 3 categorii de asigurari: de sanatate, de accidente si cele de ingrijire pe termen lung. Pentru o asigurare se plateste in general 10% din veniturile nete la care se adauga 8% platite de catre angajator.
Astfel, contribuţiile care se platesc în Germania la sistemul de sanatate sunt:
1.Krankenversicherung- asigurarea de sănătate – (aproximativ 15,5 % din  salariul brut) – se plăteşte 7,3 % de către angajator şi 8,2 % de către angajat, suma lunară maximă de plată pentru 2014 fiind limitată la plafonul de 627 de euro;
2.Pflegeversicherung- asigurarea de îngrijire – (1,7% din salariul brut) – se plăteşte de către angajat. suma lunară maximă de plată pentru 2014 fiind limitată la 83 de euro. Dacă angajatul are cel puţin 24 de ani şi nu are copil – suma lunară de plată este de 1,95 %  din salariul brut.
3. În plus, angajatorul mai trebuie să plătească în favoarea angajatului său: asigurare privată în caz de boală   (în caz de neplată este total răspunzător pentru riscul financiar în caz de boală a angajatului) şiasigurarea legală în caz de accident sau boală profesională.

La toate casele publice de asigurari de sanatate, procentul de contributie al asiguratului este acelasi, prin aceasta masura incercindu-se interzicerea migratiei asiguratului de la o casa de sanatate la alta. Desigur ca orice asigurat isi poate schimba casa de sanatate, dar acum schimbarea  se va face numai dupa ce asiguratul va analiza detaliat avantajele si bonusurile oferite de fiecare casa de sanatate in parte.
            Dintre casele nationale de sanatate (Gesetzliche Krankenversicherung) amintim:
·         AOK este una dintre cele mai mari case de asigurări de sănătate din Germania
·         BKK vor Ort - oferă asigurări de familie gratuite în condiţiile in care nu aveti alta asigurare, venitul soţiei sau al soţului este sub €385 sau €450 pe lună si nu sunt liberi profesionisti in familie
·         TK
·         DAK

·         BEK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu