luni, 22 februarie 2016

Cum pot dobandi cetatenia germana



Cetatenia germana se dobandeste la nastere, prin adoptie sau se acorda le cerere. Daca se solicita dobandirea cetateniei germane la cerere, persoana solicitanta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
·  In primul rand trebuie sa ai un “Aufenthaltserlaubnis” sau “Aufenthaltsberechtigung”, adica un permis de sedere valabil ce sa iti dovedeasca resedinta in Germania pentru cel putin 8 ani. In situatia in care persoana care solicita cetatenie este casatorit cu un cetatean german si convietuieste cu acesta atunci perioada de sedere se reduce la 3 ani de la data casatoriei.
·  Are 18 ani impliniti
·  O dovada ca te poti intretine singur ( exceptie fac persoanele sub 23 de ani )
·  cunoştinţe de limba germană de nivel B1 (cu testul B1 promovat
·  cunoştinţe generale (elementare) despre Germania – din domeniile istorie, juridic, social (ce vor fi verificate în scris prin Einbuergerungstest).
·  Cunoaste prevederile Constitutiei Germaniei
·  Nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune ce il face nedemn de a fi cetatean german
·  Nu a solicitat niciodata ajutor social sau Arbeitslosengeld II
·  Declara ca nu a intreprins si nu a sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept sau a sigurantei nationale, dovedind prin actiuni, atitudine si comportament, loialitate fata de statul german.
Pentru nivelul de baza B1 necesar pentru obtinerea testului de germana B1 puteti urma un curs ce dureaza intre 6 si 9 luni. O parte din costurile cursului de integrare Integrasionskurs se achita de catre stat urmand ca cel ce urmeaza cursul sa achite doar 1 euro pe luna. Dupa ce au fost finalizate aceste cursuri se mai adauga la testul de limba germana si un curs de 45 de ore, curs in cadrul caruia veti afla notiuni generale despre Germania. La sfarsitul finalizarii celor 2 cursuri veti sustine un test Einbuergerungstest. Intrebarile nu vor fi foarte greoaie, vor fi informatii de tipul cand a avut loc cel de-al doilea razboi mondial sau care au fost cancelarii tarii.

Institutia care se ocupa cu obtinerea cetateniei germaniei este Einwohner- Zentralamt iar solicitantul trebuie sa achite suma de 225 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu