luni, 22 februarie 2016

Transportul in comun in Berlin



Germania, cu transportul in comun ocupa printre primele locuri in tarile europene. In retelele de transport in Germania vei intalni o gama variata de servicii: trenuri regionale, 2 tipuri de metrou (U-Bahn si S-Bahn), autobuze, tramvaie si nu in ultimul rand feriboturi pe raurile din orase. In Berlin vei intalni toate aceste mijloace de transport, aceasta intreaga retea de transport este administrata de Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB). O data achizitionat un bilet sau un abonament pentru un anumit interval de timp vei primi si harta Berlinului, cu traseele mijloacelor de transport precum si statiile acestora. Biletele achizitionate sunt valabile pe toate mijloacele de transport. Exista si posbilitatea unui abonament de o zi ce se composteaza doar la urcare. Doar in autobuze urcarea se face prin fara pentru a arata soferului biletul valabil. Preturile biletelor variaza in functie de zone (A sau B) si variaza intre 1.2 sau 6 euro in functie de tipul de bilet ales ( pe dstanta scurta, in limita a 2 ore sau numar nelimitat de calatorii pentru o zi )

Asa cum spuneam in Berlin veti intalni 2 tipuri de metrou:
U-bahn – metroul subteran ce poseda 10 linii, are o lungime totala de 150 km.Acesta circula incepand cu ora 4:30 pana la 1 AM de luni pana joi iar vineri si sambata circula pe toata perioada noptii. In statii vor fi afisate intervalele orare la care circula metroul si timpul de asteptare pana la noul tren. In general statiile sunt dispuse pe 2-3 nivele, accesul facandu-se fie pe scari fixe sau rulante fie cu liftul. In metrou statiile ce urmeaza vor fi anuntate la microfon in germana.
S-bahn – este metroul de suprafata ce face legatura intre centrul orasului si suburbii. Lungimea totala a traseului acestui metrou este de 330 de km. Si in acest metrou sunt anuntate statiile iar pe bilet vor fi indicate linia de plecare si ora.

Pe partea de trenuri din Berlin amintim: Regionalbahn (RB), Regionalexpress (RE), linia circulara Ringbahn, Stadtbahn.

Cand vine vorba de autobuze Berlinul detine 150 de linii de autobuz ce tranziteaza prin 2600 de statii si strabat 1700 de km. O parte din autobuzele Berlinului vor fi etajate, numai bune pentru turisti. Autobuzele notate cu indicativul M urmat de un numar va fac legatura cu principalele statii de metrou. In Berlin autobuzele vor circula 20 ore/zi la un interval de 10 minute.

In ceea ce priveste tramvaiele, acestea trebuie sa stiti ca circula doar in fostul Berlin de Est pe 22 de linii.


Feriboturile din Berlin circula pe raurile Spree, Havel, pe canale si lacuri si sunt dispuse pe 6 linii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu