luni, 22 februarie 2016

Inchirierea unei locuinte in Germania



Datorita faptului ca in Germania sunt mai multi chiriasi decat proprietari veti observa ca acestia sunt putin scceptici atunci cand vine vorba de inchiriat. Daca ati gasit o locuinta veti semna implicit un contract de inchiriere, contract ce corespunde prevederilor legale de protectie a chiriasilor, contract ce angajeaza atat persoana care inchiriaza cat si chiriasul.In general persoanele care inchiriaza utilizeaza un contract model ce este editata de asociatiile persoanelor care inchiriaza, insa si acesta trebuie sa corespunda prevederilor legale de protectie a chiriasilor.

Fiind un document important ce reglementeaza multe detalii ale conditiilor de inchiriere, va sugeram sa cititi cu atentie inainte de a-l semna. In Germania chiria este formata din: – Mitte ce  ramane neschimbata in mod normal pe toata perioada desfasurarii contractului de inchiriere si intretinerea – Nebenkosten (utilitati - caldura, lumina, curatenia scarilor, apa, colectarea gunoiului) ce variaza de la o luna la alta. Energia electrica o veti plati separat, urmand sa va abonati la un furnizor de energie electrica.

Fiti foarte siguri ca veti afla toate detaliile inainte sa semnati contractul de inchiriere, privind:
·    -  mărimea chiriei
· - mărimea costurilor suplimentare (în special cheltuieli pentru încălzire; puteţi solicita prezentarea certificatului energetic)
·    -   mărimea cauţiunii
·   -  un posibil comision al agentului imobiliar
· -  posibilă chirie eşalonată (o chirie care creşte regulat automat)
· -  durata contractului de închiriere (limitat sau nelimitat)
· -  obligaţii de renovare.

Va sugeram sa insistati ca toate intelegerile pe care le faceti cu cel care inchiriaza sa fie consemnate in scris in contractul de inchiriere, deoarece acordurile orale duc ulterior foarte des la litigii.

Pe langa contractul de inchiriere in Germania se semneaza si un proces-verbal de receptie in care confirmati starea locuintei in momentul in care ati inchiriat. Fiti deci foarte atenti ce semnati in acest proces verbal pentru a nu fi ulterior raspunzatori pentru pagube ce nu au fost mentionate in procesul verbal. Se plateste de asemenea si o garantie, in general aceasta poate fi de maxim 3 ori valoarea chiriei,  care in situatia in care ati ati lasat locuinta intr-o stare nesatisfacatoare sau nu ati platit chiria in totalitate aceasta garantie va fi retinuta. Mai multe informatii puteti casi pe Uniunea germană a chiriaşilor: www.mieterbund.de .

Urmatorul pas dupa semnarea contractului este inregistrarea locuinte la primarie, la biroul Einwohnermeldeamt. Acest pas cade in sarcina chiriasului iar pentru asta veti avea nevoie de urmatoarele documente: actul de identitate (carte de identitate ori paşaportul); formularul primit de la instituţia cu pricina (Meldeformular des Einwohnermeldeamts); actele de identitate ale copiilor, dacă este cazul, precum şi contractele de închiriere a locuinţei. În cazul în care stabilirea în Germania se produce prin căsătorie, este necesar şi certificatul de căsătorie.


Pentru integrarea dumneavoastra in colectivitatea germana un plus il detine inregistrarea contractului de catre proprietar la primarie. In urma inregistrarii veti primi un document: Meldebestätigung  ce atesta domiciliul dumneavoastra. Acest document va va fi util in foarte multe situatii, spre exemplu la inscrierea copiilor la scoala, gradinita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu